Przepis na tę zupę krem z pietruszki pochodzi z 25. numeru Magazynu Kocioł, w którym bohaterem była pietruszka i pasternak. Zupa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i pożywna. Świetnie smakuje z grzankami z domowego pieczywa i ulubionego sera, można ją też podać z groszkiem ptysiowym. Aby zupa była bardziej treściwa do gotowania można dodać 1 lub 2 małe ziemniaki, a jeśli chcesz mocniej podkręcić pietruszkowy smak, zamiast posypać ją natką pietruszki, dodaj aromatyczną salsę verdę.
Serdecznie polecam Wam pozostałe przepisu z tego numeru Kotła, a szczególnie moje przepisy z gryką w roli głównej na chlebek bezglutenowy oraz proste kotleciki gryczano-twarogowe.
SKŁADNIKI NA KREM Z PIETRUSZKI:
- 750 g korzenia pietruszki
- 2 szalotki
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka słodkiej śmietany (przynajmniej 18%)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę i pietruszkę obierz. Szalotki pokrój w kostkę, pietruszkę w cienkie plasterki.
- W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej masło. Zeszklij szalotkę oprószoną solą, potem dodaj pietruszkę i duś kilka minut.
- Wlej wino, wymieszaj i duś 2-3 minuty, następnie wlej bulion, przykryj i gotuj do miękkości pietruszki.
- Na koniec połącz ze śmietaną, zmiksuj i dopraw do smaku.
- Zupę podaj z groszkiem ptysiowym, grzankami lub podpieczonym chlebem.
Zobacz inne przepisy na rozgrzewające zupy krem.