ZUPA KREM Z PIETRUSZKI

Zupa krem z pietruszki

Przepis na tę zupę krem z pietruszki pochodzi z 25. numeru Magazynu Kocioł, w którym bohaterem była pietruszka i pasternak. Zupa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i pożywna. Świetnie smakuje z grzankami z domowego pieczywa i ulubionego sera, można ją też podać z groszkiem ptysiowym. Aby zupa była bardziej treściwa do gotowania można dodać 1 lub 2 małe ziemniaki, a jeśli chcesz mocniej podkręcić pietruszkowy smak, zamiast posypać ją natką pietruszki, dodaj aromatyczną salsę verdę.

Serdecznie polecam Wam pozostałe przepisu z tego numeru Kotła, a szczególnie moje przepisy z gryką w roli głównej na chlebek bezglutenowy oraz proste kotleciki gryczano-twarogowe.

SKŁADNIKI NA KREM Z PIETRUSZKI:

  • 750 g korzenia pietruszki
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka słodkiej śmietany (przynajmniej 18%)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotkę i pietruszkę obierz. Szalotki pokrój w kostkę, pietruszkę w cienkie plasterki.
  2. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej masło. Zeszklij szalotkę oprószoną solą, potem dodaj pietruszkę i duś kilka minut.
  3. Wlej wino, wymieszaj i duś 2-3 minuty, następnie wlej bulion, przykryj i gotuj do miękkości pietruszki.
  4. Na koniec połącz ze śmietaną, zmiksuj i dopraw do smaku.
  5. Zupę podaj z groszkiem ptysiowym, grzankami lub podpieczonym chlebem.

Zobacz inne przepisy na rozgrzewające zupy krem.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz