Po wielkich porządkach na dysku oraz na blogu dokupuję się do różnych przepisów, o których zapomniałam. To jeden z nich, który w ubiegłym roku miał swoją premierę w 36. numerze Magazynu Kocioł. Gryczana granola na bazie kaszy gryczanej niepalonej to idealny dodatek do drugiego śniadania, choć można ją też potraktować jako słodką przekąskę.
Tutaj, na potrzeby Magazynu podałam ją z czereśniami w porto oraz porcją jogurtu naturalnego. Granolę możecie oczywiście podać z serkiem wiejskim lub twarożkiem, możecie też wykorzystać do posypania sałatki owocowej.
SKŁADNIKI – GRYCZANA GRANOLA:
- po ½ szklanki orzechów włoskich, orzechów laskowych i migdałów
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
OWOCE W PORTO:
- 2 szklanki czereśni lub wiśni, mogą być mrożone
- 1-2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub cukru
- ½ szklanki porto
DO PODANIA:
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni opiecz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy i migdały. Włóż kaszę, chwilę praż, następnie dodaj miód i olej kokosowy, podgrzewaj kilka minut, mieszając.
- Ostudź, jeśli granolę chcesz przechowywać, przełóż ją do szczelnego pojemnika lub słoika.
- Czereśnie opłucz, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
- Przełóż do rondelka, dodaj cukier i mieszając, smaż kilka minut na małym ogniu, na koniec wlej porto i trzymaj na ogniu, aż większość płynu się zredukuje.
- Na dno pucharków wsyp porcję granoli, włóż jogurt, na wierzch ułóż czereśnie, oczywiście danie możecie skomponować w dowolny sposób.