GRYCZANA GRANOLA Z JOGURTEM I OWOCAMI W PORTO

Gryczana granola z jogurtem i owocami w porto

Po wielkich porządkach na dysku oraz na blogu dokupuję się do różnych przepisów, o których zapomniałam. To jeden z nich, który w ubiegłym roku miał swoją premierę w 36. numerze Magazynu Kocioł. Gryczana granola na bazie kaszy gryczanej niepalonej to idealny dodatek do drugiego śniadania, choć można ją też potraktować jako słodką przekąskę.

Tutaj, na potrzeby Magazynu podałam ją z czereśniami w porto oraz porcją jogurtu naturalnego. Granolę możecie oczywiście podać z serkiem wiejskim lub twarożkiem, możecie też wykorzystać do posypania sałatki owocowej.

SKŁADNIKI – GRYCZANA GRANOLA:

  • po ½ szklanki orzechów włoskich, orzechów laskowych i migdałów
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

OWOCE W PORTO:

  • 2 szklanki czereśni lub wiśni, mogą być mrożone
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub cukru
  • ½ szklanki porto

DO PODANIA:

  • 3 szklanki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni opiecz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy i migdały. Włóż kaszę, chwilę praż, następnie dodaj miód i olej kokosowy, podgrzewaj kilka minut, mieszając.
  2. Ostudź, jeśli granolę chcesz przechowywać, przełóż ją do szczelnego pojemnika lub słoika.
  3. Czereśnie opłucz, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
  4. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i mieszając, smaż kilka minut na małym ogniu, na koniec wlej porto i trzymaj na ogniu, aż większość płynu się zredukuje.
  5. Na dno pucharków wsyp porcję granoli, włóż jogurt, na wierzch ułóż czereśnie, oczywiście danie możecie skomponować w dowolny sposób.
Gryczana granola z jogurtem
Gryczana granola z jogurtem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz