WIOSENNY OMLET Z RZODKIEWKAMI

Omlet z rzodkiewkami

Uwielbiam jajka pod każdą postacią: gotowane, smażone, sadzone, w koszulce oraz w takiej postaci jak dzisiaj. Ten pachnący wiosną omlet z rzodkiewkami przygotowałam do działu rzodkiewkowego w 39. wydaniu Magazynu Kocioł.

Ja wykorzystałam orkiszową mąkę pełnoziarnistą, dzięki temu IG gotowego dania jest niższy, zawiera ono też więcej błonnika i jest świetną propozycją na śniadanie dla cukrzyków czy osób z insulinoopornością. Użyłam całych rzodkiewek, razem z listkami – tak są one jak najbardziej jadalne, ba – są niezwykle smaczne. Najlepsze będą rzodkiewki z pewnego źródła i jeśli tylko takie macie, to korzystajcie z całej rośliny. Listki można wykorzystać do przygotowania pesto, można je dodać do sałatki czy surówki. Zobaczcie też mój dwukolorowy koktajl z rzodkiewkami.

SKŁADNIKI NA OMLET Z RZODKIEWKAMI:

  • 1 duże jajko
  • 2 rzodkiewki razem z listkami
  • 1-2 łyżki pokruszonego roqueforta lub gorgonzoli
  • 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rzodkiewki dokładnie opłucz i osusz. Pokrój razem z liśćmi w plasterki.
  2. Oddziel białko od żółtka, następnie ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj żółtko oraz mąkę i wymieszaj. 
  3. Na małej patelni rozgrzej masło klarowane, wlej masę jajeczną, rozłóż rzodkiewkę razem z liśćmi, a wierzch posyp serem i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Smaż na lekko złoty kolor, a w czasie smażenia lekko podważaj boki, aby jajko wpłynęło pod spód. Następnie za pomocą talerzyka obróć omlet i chwilę smaż z drugiej strony. Podaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Wiosenny omlet z rzodkiewkami

Zobacz także...

Zostaw komentarz