Domowa masa plastyczna do wykonania ozdób na torty, ciasta, babeczki czy desery, a masła, mąki oraz cukru pudru.
SKŁADNIKI – MASA PLASTYCZNA:
- 1 szklanka wody
- 120 g masła lub margaryny
- 250 g mąki
- 1 olejek migdałowy
- 1 szklanka glukozy
- ok. 1 kg cukru pudru + do podsypania
PRZYGOTOWANIE:
- W rondlu zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać.
- Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.
- Na początku masa dość mocno się klei – potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).
- Ja dodawałam barwniki płynne, każda łyżeczka barwnika, to kolejne wgniatanie cukru (do wybory są także barwniki w paście i w proszku – następnym razem wypróbuję właśnie takie).
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.