Taki smażony ryż z warzywami jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z kuchni chińskiej, jednak może też być samodzielnym daniem.
Sam sposób gotowania ryżu został zaczerpnięty z książki Szczypta smaku: Indie.
SKŁADNIKI SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI:
- 40 dkg ryżu basmati
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych (może być też inny)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 50 dkg marchewki z groszkiem (mrożonka)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ryż włożyć do garnka z grubym dnem i zalać wodą, powinna ona sięgać do 5 cm wysokości garnka – „jeżeli zanurzy się w niej palec, to warstwa wody powinna sięgać drugiego stawu”.
- Do wody dodać płaską łyżeczkę soli i jak najszybciej doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę, dodać mrożonkę i chwilę smażyć dokładnie mieszając.
- Ryż delikatnie wzruszyć widelcem i przełożyć go do woka. Wlać sos sojowy, doprawić i smażyć kilka minut na mocnym ogniu, mieszając.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Pol szklanki sosu sojowego? To zdecydowanie za dużo. Już 5 kropel da ci popalić 🙂
prawda jest taka, że powinno być sos sojowy do smaku. Są takie, których trzeba dać więcej, bo są bardzo intensywne, ale niektórych całkiem sporo, bo mają lekki, delikatny smak