Soczewica jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem strączkowym. Nie wymaga wcześniejszego moczenia, a możliwości wykorzystania jej w kuchni są olbrzymie. Dziś jedna z nich – soczewica po bretońsku, na wzór tradycyjnej fasolki. W sosie pomidorowym z dodatkiem wędliny.
SKŁADNIKI – SOCZEWICA PO BRETOŃSKU:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 30-50 dkg wędliny
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać litrem wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości (15-25 minut) – soczewicę bardzo łatwo rozgotować – więc należy co jakiś czas sprawdzać. Jeśli woda się wygotuje – należy ją uzupełniać.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i wędlinę ciągle mieszając, następnie dodać roztarty czosnek i pomidory, poddusić wszystko razem. Na koniec połączyć wszystko z soczewicą, doprawić i gotować na wolnym ogniu dokładnie mieszając około 10 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.