Naleśniki w troszkę innej formie – tort naleśnikowy przekładany farszem ze szpinaku i białego wędzonego sera, który uwielbiam.
SKŁADNIKI TORT NALEŚNIKOWY:
- 60 dkg mrożonego szpinaku
- 40 dkg białego, wędzonego sera
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- 8-10 gotowych naleśników (tutaj przepis)
- 1-1 1/5 szklanki śmietany
- 10 dkg żółtego sera
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzać olej z masłem. Dodać szpinak i dusić aż odparuje woda, następnie dodać roztarty z solą czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
- Do szpinaku dodać pokruszony biały ser, na koniec doprawić do smaku.
- Formę (u mnie tortownica) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pierwszego naleśnika, na nim rozłożyć część farszu, potem kolejny naleśnik. Na wierzchu powinien być położony naleśnik.
- Ser żółty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wyłożyć na wierzch tortu, rozsmarować.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Duzo szpinaku i duzo czosnku? To musi byc pyszne!
mmmm…naleśniki, szpinak i ser… wszystko, co kocham w jednym. 🙂
tylko…skąd wziąć biały, wędzony ser? Zachodzę w głowę, ale chyba nigdy takiego nie widziałam. ;OO hmmm…
pyszne polecam