Zapraszam na ciasto drożdżowe w stylu naszego ulubione ciasta brunsviger – tym razem to drożdżówka na mące razowej orkiszowej z dodatkiem siekanych migdałów.
Jeśli nie znacie brunsvigera, to koniecznie musicie go spróbować w takiej oryginalnej wersji. To niezaprzeczalnie rewelacyjna drożdżówka, powiem więcej uważam, że to najlepsze wydanie ciasta drożdżowego. Choć to po prostu ciasto drożdżowe polane masłem z rozpuszczonym cukrem, to jednak rodzaj cukru robi całą robotę. Brun Farin, taki rodzaj cukru trzcinowego z melasą, jest bardzo popularny w kuchni skandynawskiej, od czasu do czasu można go dostać na allegro. W warunkach polskich można zastąpić go nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado. Ciasto jest idealne: szybkie w wykonaniu i przepyszne.
SKŁADNIKI – DROŻDŻÓWKA NA MĄCE RAZOWEJ:
- 1/4 litra mleka
- 5 dkg drożdży
- 10 dkg masła
- 2 łyżki cukru
- 4 jaja
- 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka migdałów
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem.
- Masło rozpuścić i wystudzić.
- Migdały drobno posiekać. Nie powinny być zmielone, ale też nie mogą być zbyt wielkie kawałki.
- Połączyć wszystkie składniki, następnie wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne.
- Wyłożyć do blaszki 25×35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 10 dkg masła
- 1 szklanka cukru Brun Farin lub cukru dark muscovado z melasą
- Roztopić masło w rondelku i rozpuścić w nim cukier, następnie lekko przestudzić.
- Na wyrośniętym cieście rozprowadzić równomiernie polewę. W wyrośniętym cieście porobić dość gęsto dziury – najlepiej do tego użyć np. grubego trzonka drewnianej łyżki lub po prostu własnych palców.
- Spora część polewy powinna znaleźć się w zrobionych dziurach.
- Na koniec ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 30 minut.
4 komentarze
Jak tu się zmieniło 🙂 pięknie!
A i drożdżówka baaaardzo smakowita.
Dziękuję
Alez to sie bosko zapowiada!
Fajna drożdżówa. Gratulacje.