Brunsviger to duńskie drożdżowe ciasto polane polewa przygotowaną z masła oraz Brun Farin, cukru popularnego w krajach skandynawskich. Jest to mieszanka cukru i syropu z trzciny cukrowej. Choć ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, to smak i wygląd bardzo zaskakuje. Jest pyszne i większość osób doszukuje się skomplikowanego procesu. Polewa po upieczeniu ma przyjemny, karmelowo-orzechowy smak, a skórka ciasta jest cudownie chrupiąca.
Kagemand – Ciastowy człowiek placek upieczony w kształcie dziewczynki lub chłopca. Przygotowuje się je na urodziny dziecka i przystraja różnymi słodkościami (lukrem, marcepanem i cukierkami) tworząc: twarz, włosy i elementy ubrania.
Tradycją jest rozpoczęcie od ucinania Ciastowemu człowiekowi głowy – wtedy wszyscy goście głośno krzyczą. Kagemand można upiec z wienebrøds, vandbakkelses lub właśnie jako brunsviger (wolne tłumaczenie z Wikipedii).
Brunsviger jest prostym do wykonania ciastem – jednak warunkiem koniecznym, żeby wyszło idealne jest posiadanie cukru Brun Farin. U nas ciągle jest problem z zakupieniem oryginalnego produktu. Wypróbowałam już kilka różnych innych brązowych cukrów, jednak zawsze wychodzi nie do końca takie jak być powinno. Najbliższym ideałowi jest Natural Dark Muscovado.
SKŁADNIKI NA BRUNSVIGER:
- 1/4 litra mleka
- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki grubej soli
- 2 jaja
- 1/2 kg mąki
- Wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i cukrem. Masło rozpuść i wystudź.
- Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski, następnie wyrabiaj, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne.
- Ciasto przełóż do blaszki (ok. 25×35) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
POLEWA:
- 150 g masła
- 150 g cukru Brun Farin
- Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka i podgrzewaj z cukrem, do rozpuszczenia cukru. Lekko ostudź.
- Wyrośnięte ciasto ponakłuwaj natłuszczonymi palcami, podobnie jak przygotowuje się focaccię. Można też do tego użyć grubego trzonka drewnianej łyżki.
- Ciasto zalej polewą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC, piecz około 30 minut.
Zobacz też przepisy inne ciasta drożdżowe.
3 komentarze
Mega Pyszne ciasto 🙂 Zajadałam się w nim non stop podczas pobytu w Danii
rozumiem ,że mąki nie dodajemy?
? – mąka jest w składnikach
a potem
Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Wyłożyć do blaszki 25×35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.