Wszystkim życzę wspaniałego Sylwestra niezależnie od tego gdzie, z kim i w jakich okolicznościach będą go spędzać.
Życzę Wam też cudownych chwil przez cały 2014 rok. Na spotkanie sylwestrowe, a także każdą inną imprezę polecam Wam serdecznie takie jajka w sosie majonezowym z dodatkiem marynowanych warzyw. Są przepyszne i można je podać jako alternatywę do tradycyjnych jajek w majonezie czy jajek w sosie tatarskim. Proporcjami warzyw marynowanych możecie dowolnie się pobawić, dodając więcej lub mniej, a nawet rezygnując z tych za którymi nie przepadacie.
SKŁADNIKI NA JAJKA W SOSIE:
- 12 jajek
- 1,5 szklanka majonezu
- 1,5 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18%
- 1-2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę oliwek (czarnych, zielonych lub mix)
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek konserwowych
- 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i pokroić na połówki, następnie ułożyć w dużej misce lub głębokim półmisku.
- Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą, na koniec dodać wszystkie warzywa z marynat oraz koperek i szczypiorek.
- Sos doprawić solą i pieprzem, wlać do ułożonych jajek, następnie wstawić do lodówki, aby całość się schłodziła.
Serdecznie zapraszam Was na mój facebookowy profil.