Trochę spóźniony przepis, ale co tam – kluski z makiem są przepyszne i z pewnością możecie takie danie zaserwować również w innym terminie. Kluski nie każdego roku goszczą na naszym stole wigilijnym, nie był to też przepis, który serwowało się w moim rodzinnym domu. W tym roku rodzinną naradą, zostało postanowione, że zamiast kutii, będzie podany właśnie makaron.
Wyszedł znakomity – domowy makaron i przepyszna masa makowa z olbrzymią ilością bakalii. Tym razem udało mi się zakupić suchy mak mielony, dzięki któremu zaoszczędziłam sporo pracy i niepotrzebnego bałaganu – parzenie i mielenie maku nigdy nie należało do moich ulubionych czynności. Ten produkt uważam za odkrycie tego roku.
Makowe przepisy to obowiązkowa pozycja na święta Bożego Narodzenia, ciekawe jakie Wy lubicie najbardziej.
SKŁADNIKI NA MAKARON:
- 20 dkg mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki wody (opcjonalnie)
- łyżka oleju (do gotowania)
- sól
- Do mąki wbij jajka, jeśli będzie potrzeba dodaj wodę i zagnieć ciasto.
- Po wyrobieniu rozwałkowuj cienko, na oprószonej mąką stolnicy, lekko przesusz. Pokrój na kwadraty o boku ok. 1,5 centymetra, znów przesusz.
- Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
SKŁADNIKI NA MAK:
- 20 dkg suchego mielonego maku
- 1 szklanka mleka
- 4-5 łyżek miodu (lub więcej do smaku)
- 1-2 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, migdały i orzechy laskowe)
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- W rondelku roztop masło, dodaj miód, mak i zalej wszystko mlekiem. Duś kilka minut, do połączenia smaków, ciągle mieszając.
- Dodaj bakalie, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
- Na koniec dodaj śmietanę i ugotowany makaron.
- Jeśli uznasz, że wszystko jest za suche możesz dodać więcej mleka lub śmietanki.
- Kluski podaj ciepłe.