Pierwszy raz spotkałam się z quesadillas na blogu Maggie – wtedy zrobiłam sobie obiadek z resztek i zakochałam się w tym daniu. Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej przygotowane z tortilli i roztopionego sera. Tradycyjnie wykorzystuje się meksykański ser Oaxaca, który jest takim odpowiednikiem mozzarelli. To co jest niezbędne to placki tortilli i ser, a co do pozostałych składników, to niewątpliwie dodawać możemy to co lubimy. Można wykorzystać kawałki upieczonego lub usmażonego kurczaka, pieczarki lub inne grzyby, mielone mięso i warzywa. Dzisiaj przedstawiam przepis na quesadillas z chorizo, serem, papryką marynowaną, kukurydzą i czerwoną fasolą.
SKŁADNIKI QUESADILLAS Z CHORIZO:
(na jedną sztukę)
- 2 placki tortilli
- 80 g łatwotopliwego sera (u mnie mieszanka mozzarelli i resztek goudy)
- 50-70 g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 3-4 łyżki pokrojonej papryki konserwowej
PRZYGOTOWANIE:
- Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę, kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę.
- Jeden z placków ułożyć na dużej patelni grillowej, następnie na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki, przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu) i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek.
- Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu, ponieważ placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. Kiedy spodnia tortilla się zrumieni, całość należy obrócić, talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć z powrotem na patelnię. Podpiec drugą stronę.
- Upieczone quesadillas przełożyć na deskę, a na koniec pokroić na ćwiartki lub na ósemki.
- Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem.
4 komentarze
Alez mi narobilas ochoty na quesadillas!
w tym zakresie jesteś moją mentorką…
O matko. Tortilla!! Jakbym zjadła teraz coś ciepłego z pysznym rozpływającym się serkiem… Pycha.
uwielbiam! i jeszcze ten mięsny dodatek… 😉