Podpatrzony kiedyś na jednej z zagranicznych stron pomysł na podaje jajka sadzonego zaistniał w mojej kuchni – myślę, że Wam się spodoba.
Jajko podałam z kaszą bulgur. Lekko, zdrowo i kolorowo. Moim zdaniem idealne danie podczas oczekiwania na wiosnę…
SKŁADNIKI:
- 2 sztuki awokado
- 4 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 3/4 szklanki drobnej kaszy bulgur
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Kaszę rozgnieść widelcem.
- Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Z każdej połówki ściąć „piętkę”, tak aby uzyskać rodzaj pierścienia i delikatnie obrać ze skórki.
- Na patelni rozgrzać olej, każdy pierścień przełożyć na patelnię, do środka wbić jajo, oprószyć solą i smażyć do ścięcia białka (przykrycie patelni przyspieszy ścięcie).
- Białko, które „wypłynie” poza awokado, posiekać.
- Piętki awokado zmiksować blenderem razem z czosnkiem.
- Do kaszy dodać zmiksowane awokado, posiekane białka, wymieszać i doprawić do smaku.
- Można posypać dowolną zieleniną: natka, kolendra lub szczypiorek.
4 komentarze
uwielbiam avocado 🙂 fajna opcja z jajeczkiem!
Fajnie to wygląda! Jeszcze nie jadłam awokado w takiej wersji:)
bardzo apetycznie wygląda:) świetny pomysł:) w takiej wersji nie jadłam jeszcze awokado:)
o rany jakie wspaniałe! potrzebuję awokado!