UKRAIŃSKIE PIEROGI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Pierogi z kiszoną kapustą

Przepis na te pierogi z kiszoną kapustą otrzymałam od mojej koleżanki Larysy kiedy wiosną tego roku przygotowywaliśmy specjalny numer Magazynu Kocioł. Był to pierwszy i jedyny numer, za który czytelnicy musieli zapłacić. Zapłacić dowolną kwotę, dowolny datek, który w całości powędrował na pomoc walczącej Ukrainie. Do tworzenia tego numeru zaangażowała się olbrzymia ilość kulinarnie zwariowanych ludzi, czego efektem był niesamowity zbiór przepisów kuchni ukraińskiej lub nią inspirowanych.

Podczas tworzenia tego numeru założyliśmy sobie, przerażająco wysoki jak dla nas, cel. Chcieliśmy uzbierać 50 tysięcy zł, jednak udało się to z nawiązką, a zbiórka trwa nadal… Więc jeśli nie macie tego pięknego numeru, wpadajcie, wpłaćcie dowolny datek i pobierzcie e-booka.

https://www.siepomaga.pl/kocioldlaukrainy

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 duże cebule
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie podsmażone pieczarki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ½ l ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • mąki, tyle ile potrzeba by ciasto było gotowe do lepienia (ok. 700 g)

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:

  1. Kapustę opłucz dwa razy, następnie przełóż do garnka i zalej wodą, gotuj do miękkości na małym ogniu. Przełóż na sito i odcedź, a w tym czasie obierz cebule.
  2. Na dużej patelni zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj kapustę i smaż, co jakiś czas mieszając.
  3. Pod koniec smażenia posól i mocno dopraw pieprzem, odstaw do lekkiego ostudzenia, a w tym czasie przygotuj ciasto. 

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Mleko wlej do miski i rozkłóć z żółtkami, dodaj oliwę, posól. Do mleka powoli wsypuj mąkę, wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut.
  2. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka i nakładaj nadzienie. Sklej brzegi, możesz dodatkowo zrobić ozdobną falbankę.
  3. Pierogi z kiszoną kapustą wkładaj na osolony wrzątek i kilka mint od wypłynięcia wyjmuj łyżką cedzakową.

Jeśli szukasz przepisów na pierogi, koniecznie zobacz inne moje propozycje (klik).

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz