W książce „Kuchnia polska regionalna – Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne regiony” znalazłam przepis na ziemniaki pieczone w mące żytniej, które za kilka dni znajdziecie tutaj. Dzisiaj pewna modyfikacja tego przepisu – pieczony seler. Podpieczona mąka żytnia świetnie się komponuje z selerem.
Można podać z pikantnym dipem.
SKŁADNIKI:
- 1 seler
- 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- sól
- Selera obrać, pokroić w słupki – wielkości dużych frytek. Oprószyć solą i wymieszać z mąką.
- Wyłożyć na blaszkę, razem z całą mąką.
- Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
- W czasie pieczenia kilka razy zamieszać, podsypując mąką.
4 komentarze
Ciekawy pomysł:)
muszę spróbować lubię takie przekąski:)
Lauro, świetne!
seler już wie w co go zamienię, i Ty też 🙂 dziękuję!