PIECZONE PALUSZKI Z SELERA

Pieczone paluszki z selera

W książce „Kuchnia polska regionalna – Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne regiony” znalazłam przepis na ziemniaki pieczone w mące żytniej, które za kilka dni znajdziecie tutaj. Dzisiaj pewna modyfikacja tego przepisu – pieczony seler. Podpieczona mąka żytnia świetnie się komponuje z selerem.

Można podać z pikantnym dipem.

SKŁADNIKI:

  • 1 seler
  • 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • sól
  1. Selera obrać, pokroić w słupki – wielkości dużych frytek. Oprószyć solą i wymieszać z mąką.
  2. Wyłożyć na blaszkę, razem z całą mąką.
  3. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  4. W czasie pieczenia kilka razy zamieszać, podsypując mąką.

Paluszki z selera

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz