BABKA ZIEMNIACZANA

Babka ziemniaczana

Nie jestem jakimś wielkim maniakiem ziemniaków w ich zwykłej postaci – w naszym domu bardzo rzadko występują w formie dodatku do mięsnego lub rybnego obiadu – zdecydowanie prym wiodą makarony i kasze lub po prostu solidna porcja warzyw.

Jednak ziemniaki jako samodzielny obiad to co innego. Na moim blogu znajduje się kilka takich ziemniaczanych przepisów wraz z moim ulubionym na tarlaki. Dzisiaj przepis na babkę ziemniaczaną, którą jadało się zarówno w moim rodzinnym domu, jak i w domu mojego męża. Można ją podać z sosem mięsnym lub grzybowym, lecz w takiej wersji jak podaję dzisiaj – z boczkiem wędzonym oraz podsmażoną cebulką można babę podać samodzielnie – u mnie z dużym kubkiem maślanki.

SKŁADNIKI – BABKA ZIEMNIACZANA:

  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 2 spore cebule
  • 1-2 jajka
  • 15-20 dkg wędzonego surowego boczku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczek pokroić w kostkę lub słupki i wysmażyć, dodać jedną cebulę pokrojoną w dużą kostkę i smażyć tak aby się ładnie zeszkliła.
  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach razem z drugą cebulą. Odlać nadmiar płynu, dodać jajko i podsmażony boczek, na koniec doprawić solą i pieprzem.
  3. Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Piec w temperaturze ok. 190 stopni ponad godzinę. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 160, przykryłam naczynie i piekłam jeszcze 20 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. przypomniałaś mi smak z domu… moja mama robiła taka babkę… dziś robię ją dla mojego narzeczonego 🙂

  2. Przed chwilą zrobiłem i właśnie wcinam – wyszło po prostu genialnie! Proste do zrobienia, a efekt fantastyczny, bardzo dziękuję za przepis, już zapisany 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało – skoro lubisz takie klimaty polecam jak dla mnie najlepsze danie z ziemniaków – tarlaki – link do przepisu znajdziesz nad zdjęciem
      Pozdrawiam

Zostaw komentarz