Kaszankę najczęściej jemy upieczoną na grillu. Przez okres wakacyjny, kiedy często obiadem jest coś wrzucone na ruszt, regularnie ląduje na naszym stole. Podana z cebulką i jabłkami jest zdecydowanie innym, lecz nie powiem, że mniej smacznym sposobem zaserwowania jej na obiad. Nie obawiałam się połączenia z jabłkami, gdyż wiem jak wybornie smakuje wątróbka z jabłkami. Jest to rewelacyjny duet – kaszanka z jabłkami nie mogła być gorsza.
SKŁADNIKI – KASZANKA Z JABŁKAMI:
- 1 kg kaszanki
- 2-3 cebule
- 5 niezbyt dużych, lekko kwaskowych jabłek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w grube pióra.
- Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 2-3 części.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać jabłka, wsypać cukier i smażyć kilka minut na dość silnym ogniu.
- Do sporego naczynia żaroodpornego włożyć pętka kaszanki oraz cebulę z jabłkami, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Piec bez przykrycia około 45 minut.


Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
5 komentarzy
Lubię kaszanę! Z jabłkami musi być pyszna! :))
jest pyszna…
Przepyszna!
Przepyszna, mojemó Adaśqovi smakowała wybornie!
Kaszanka w tym wydaniu jest rewelacyjna!!!