W moim domu podawało się podroby na różny sposób. Ten jednak wypróbowałam kiedy sama byłam już mamą. Moje dzieci uwielbiają wątróbkę przygotowaną w ten sposób. Przełamanie charakterystycznego smaku wątróbki słodko-kwaśnymi jabłkami, to jest to. Tak przygotowana wątróbka drobiowa świetnie komponuje się z ziemniakami, kaszą czy bagietką oraz dowolną surówką.
SKŁADNIKI – WĄTRÓBKA DROBIOWA:
- 1 kg wątróbki z kurczaka
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wątróbkę dokładnie opłukać i oczyścić z żyłek i tłuszczu, osączyć na sicie.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na szesnastki.
- Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić wątróbki i obsmażyć je – na początku na dużym ogniu (do momentu kiedy odparuje woda), potem na mniejszym. Posolić i dodać jabłka, smażyć około 5-7 minut delikatnie mieszając.
- Oprószyć mąką, wymieszać i podlać wodą, tak aby zrobił się sos.
- Dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając, ewentualnie uzupełniając wodę.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Zrobiłam dzisiaj. Dobre, jabłuszk są pyszne.
cieszę się bardzo