W moim domu podawało się podroby na różny sposób. Ten jednak wypróbowałam kiedy sama byłam już mamą. Moje dzieci uwielbiają wątróbkę przygotowaną w ten sposób. Przełamanie charakterystycznego smaku wątróbki słodko-kwaśnymi jabłkami, to jest to. Tak przygotowana wątróbka drobiowa świetnie komponuje się z ziemniakami, kaszą czy bagietką oraz dowolną surówką. Dla mnie ulubione zestawienie to kasza pęczak oraz surówka z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków.
SKŁADNIKI – WĄTRÓBKA DROBIOWA:
- 1 kg wątróbki z kurczaka
- 2-3 cebule
- 2-3 duże jabłka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki, opcjonalnie
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wątróbkę oczyść z żyłek i tłuszczu, osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebule obierz, pokrój w piórka. Jabłka opłucz, osusz i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, oprósz solą i zeszklij, następnie dodaj wątróbkę i obsmaż je – na początku na dużym ogniu (do momentu kiedy odparuje woda), potem na mniejszym. Dopraw solą, dodaj jabłka, duś pod przykryciem około 5-7 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
- Wątróbkę możesz oprószyć mąką, wymieszać i podlać wodą, tak aby zrobił się sos.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Zrobiłam dzisiaj. Dobre, jabłuszk są pyszne.
cieszę się bardzo