WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKAMI

Wątróbka drobiowa z jabłkami

W moim domu podawało się podroby na różny sposób. Ten jednak wypróbowałam kiedy sama byłam już mamą. Moje dzieci uwielbiają wątróbkę przygotowaną w ten sposób. Przełamanie charakterystycznego smaku wątróbki słodko-kwaśnymi jabłkami, to jest to. Tak przygotowana wątróbka drobiowa świetnie komponuje się z ziemniakami, kaszą czy bagietką oraz dowolną surówką.

SKŁADNIKI – WĄTRÓBKA DROBIOWA:

  • 1 kg wątróbki z kurczaka
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wątróbkę dokładnie opłukać i oczyścić z żyłek i tłuszczu, osączyć na sicie.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na szesnastki.
  3. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić wątróbki i obsmażyć je – na początku na dużym ogniu (do momentu kiedy odparuje woda), potem na mniejszym. Posolić i dodać jabłka, smażyć około 5-7 minut delikatnie mieszając.
  4. Oprószyć mąką, wymieszać i podlać wodą, tak aby zrobił się sos.
  5. Dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając, ewentualnie uzupełniając wodę.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz