WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKAMI

Wątróbka drobiowa z jabłkami

W moim domu podawało się podroby na różny sposób. Ten jednak wypróbowałam kiedy sama byłam już mamą. Moje dzieci uwielbiają wątróbkę przygotowaną w ten sposób. Przełamanie charakterystycznego smaku wątróbki słodko-kwaśnymi jabłkami, to jest to. Tak przygotowana wątróbka drobiowa świetnie komponuje się z ziemniakami, kaszą czy bagietką oraz dowolną surówką. Dla mnie ulubione zestawienie to kasza pęczak oraz surówka z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków.

SKŁADNIKI – WĄTRÓBKA DROBIOWA:

  • 1 kg wątróbki z kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 2-3 duże jabłka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki, opcjonalnie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wątróbkę oczyść z żyłek i tłuszczu, osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Cebule obierz, pokrój w piórka. Jabłka opłucz, osusz i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, oprósz solą i zeszklij, następnie dodaj wątróbkę i obsmaż je – na początku na dużym ogniu (do momentu kiedy odparuje woda), potem na mniejszym. Dopraw solą, dodaj jabłka, duś pod przykryciem około 5-7 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
  4. Wątróbkę możesz oprószyć mąką, wymieszać i podlać wodą, tak aby zrobił się sos.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz