Delikatne mięso policzków od jakiegoś czasu stało się popularne wśród osób gotujących w TV. W ostatnim czasie kilkukrotnie widziałam, że ktoś je poleca. choć prawdę mówiąc wcześniej nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Kupiłam i spróbowałam zmierzyć się z nimi. Efekt – delikatne i bardzo smaczne mięsko. Duszone policzki wołowe w winie i podane z kluseczkami własnej roboty – naprawdę rewelacyjne.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA POLICZKI WOŁOWE W WINIE:
- 1 kg policzków wołowych (oczywiście można wykorzystać inną część wołu)
- 1-2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1,5-2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze kawałki, następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną na plastry cebulę oraz pokrojony w plastry czosnek. Mieszając co jakiś czas smażyć chwilę razem.
- Oprószyć solą i pieprzem, wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić. Dusić powinno się na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny – mięso musi być miękkie, a wino powinno się zredukować.
- Na koniec dodać przecier i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- 2 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, następnie odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry), następnie przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię* lub durszlak z dużymi dziurami. Kluseczki można też kłaść łyżką bezpośrednio na osoloną wodę.
- Po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie, podawać z mięsem i sosem.
* kluseczkomania to taka tacka z dziurami z Tupperware, która bardzo ułatwia wykonanie szpecli. Można wykorzystać durszlak z dużymi dziurami lub wykładać ciasto na deseczkę i nożyk „odcinać” porcje ciasta wrzucając je do wody.
4 komentarze
czegos takiego jeszcze nie jadłam, dla mnie rarytas, pysznie wygląda:)
I całkiem taniutki…. Ale dostępne są tylko w wybranych miejscach. Właśnie zaczynam je robić.
Na ile osób jest ten przepis?
u nas na 5-6 porcji