POLICZKI WOŁOWE W WINIE Z KLUSECZKAMI

Policzki wołowe w winie

Delikatne mięso policzków od jakiegoś czasu stało się popularne wśród osób gotujących w TV. W ostatnim czasie kilkukrotnie widziałam, że ktoś je poleca. choć prawdę mówiąc wcześniej nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Kupiłam i spróbowałam zmierzyć się z nimi. Efekt – delikatne i bardzo smaczne mięsko. Duszone policzki wołowe w winie i podane z kluseczkami własnej roboty – naprawdę rewelacyjne.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA POLICZKI WOŁOWE W WINIE:

  • 1 kg policzków wołowych (oczywiście można wykorzystać inną część wołu)
  • 1-2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5-2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze kawałki, następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną na plastry cebulę oraz pokrojony w plastry czosnek. Mieszając co jakiś czas smażyć chwilę razem.
  2. Oprószyć solą i pieprzem, wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić. Dusić powinno się na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny – mięso musi być miękkie, a wino powinno się zredukować.
  3. Na koniec dodać przecier i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI NA KLUSKI:

  • 2 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, następnie odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
  2. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry), następnie przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię* lub durszlak z dużymi dziurami. Kluseczki można też kłaść łyżką bezpośrednio na osoloną wodę.
  3. Po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie, podawać z mięsem i sosem.

* kluseczkomania to taka tacka z dziurami z Tupperware, która bardzo ułatwia wykonanie szpecli. Można wykorzystać durszlak z dużymi dziurami lub wykładać ciasto na deseczkę i nożyk „odcinać” porcje ciasta wrzucając je do wody.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz