Obowiązkowym ciastem na święta Bożego Narodzenia jest ten oto keks. Ciasto z dużą ilością bakalii, delikatne i przede wszystkim łatwe do zrobienia. Robiłam je wielokrotnie i mimo dużej zawartości orzechów, migdałów i suszonych owoców nigdy nie opada.
Tym razem przygotowałam świątecznego keksa dla Magazynu Kocioł, a znajdziecie go w 30. wydaniu. Numer jest przepiękny, a królują w nim żurawina i seler. Na dokładkę znajdziecie też świetne przepisy z prawdziwym kakao od lokalnej dolnośląskiej firmy oraz propozycje innych świątecznych ciast.
SKLADNIKI NA KEKS:
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej)
- ⅔ szklanki posiekanych moreli i rodzynek
- ⅔ szklanki posiekanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj keksówkę, posmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
- Rodzynki i morele zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, a następnie osącz na sitku.
- Oddziel białka od żółtek, a następnie białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy.
- Masło utrzyj razem z żółtkami i cukrem na puch.
- Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną i wymieszaj z orzechami oraz suszonymi owocami.
- Do miski z utartym masłem dodaj pianę z białek oraz bakalie z mąką, wymieszaj delikatnie szpatułką a następnie przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu, delikatnie wyjmij z foremki i studź na kratce.