To ciasto bananowe z orzechami i czekoladą jest idealne do przerobienia zbyt dojrzałych bananów, po które nikt już nie chce sięgnąć. Jednak ma jeszcze jedną zaletę – musi być naprawdę dobre, skoro zniknęło w takim tempie.
Robi się go szybko, więc tym bardziej namawiam do zrobienia.
SKŁADNIKI NA CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI:
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dkg miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 1 szklanka orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
- Uprażyć orzechy. Można to zrobić na patelni lub w piekarniku, następnie przestudzić i zdjąć przypaloną skórkę.
- Orzechy i czekoladę posiekać.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Mąkę razem z sodą i solą przesiać.
- Masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Nadal ucierając dodawać mąkę, jajka oraz puree z bananów.
- Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i czekoladę.
- Masę przełożyć do foremki. Jeśli korzystacie z tradycyjnej formy musicie ją posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub sięgnąć po papier do pieczenia. Ja piekłam ciasto w silikonowej formie do keksówki, więc nie musiałam jej ani smarować ani wysypywać.
- Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40-45 minut, ciasto po włożeniu patyczka powinno być suche. Podawać ostudzone
Zobacz mój profil na FB.