Dzisiaj kolejny sernik, tym razem sernik kajmakowy. Na spodzie z ciasteczek pełnoziarnistych z masą serową przygotowaną z gotową masą kajmakową z puszki. Serniki to moje ulubione ciasta, są uniwersalne, jak na ciasta wyjątkowo zdrowe i dość dietetyczne.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA SERNIK KAJMAKOWY:
SPÓD:
- 20 dkg ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych
- 10 dkg orzechów laskowych
- 10 dkg masła
- Masło rozpuść.
- Zmiksuj ciastka i orzechy. Dodaj masło i wymieszaj.
- Masą wyłóż dół tortownicy dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.
MASA SEROWA:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 15 dkg cukru
- 5 jajek
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- Ser utrzyj z cukrem i masą kajmakową.
- Dodawaj po jednym jaku i ciągle mieszaj. Na koniec dodaj budyń.
- Masę wylej na podpieczony spód.
- Piecz jeszcze 50 minut. Studź w uchylonym piekarniku.

5 komentarzy
Wyobrażam sobie już jego karmelowy smak 🙂 U mnie dziś również kajmakowo 😉
O mniam, coś wspaniałego 🙂
BAJECZNY!
Lauro, wspaniały! kiedyś robiłam sernik z toffie mleczkiem słodzonym z tubki, smakowało jakby kajmak – też wyszedł naprawdę smaczny :]
Pozdrawiam!
Lubię wszelkie serniki, a takiego jeszcze nie jadłam.. Święta chyba są dobrą okazją do spróbowania 🙂