Przepis na ten ryż z rodzynkami przygotowałam do działu z kuchnią przesiedleńczą i dolnośląską dla Magazynu Kocioł. To bardzo prosty i szybki do wykonania przepis.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 2 laski cynamonu
- 1 szklanka rodzynek
- 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku z grubym dnem doprowadź do wrzenia wodę i sok. Wsyp sól i ryż, dołóż laski cynamonu. Zagotuj, zmniejsz do minimum moc palnika i gotuj ok. 25 minut, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wyjmij cynamon, wsyp rodzynki i delikatnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 15 minut.
- Ryż przełóż do miseczek lub do foremek.
Ryż z rodzynkami gotowany w soku podaj samodzielnie, z bitą śmietaną, śmietanką kokosową albo jogurtem. Świetnie też sprawdzi się jako obiad na słodko.
