Domowa wędlina – pozbawiona konserwantów, czyli przepyszna kiełbasa słoikowa. Z tego co sami tam włożymy. Doprawiona tym co nam smakuje najlepiej, każdorazowo możesz zmienić zestaw przypraw. Świetnie sprawdzą się majeranek, tymianek, czosnek oraz czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, ostra a także papryka wędzona. Możesz też poeksperymentować z bardziej orientalnymi smakami.
Przygotowując domową wędlinę, warto pamiętać o prawidłowym zabezpieczeniu jej przed rozwojem drobnoustrojów. Dlatego słoiczki należy dokładnie umyć, a następnie wyparzyć. Słoiczki z mięsem należy przynajmniej dwukrotnie pasteryzować, najlepiej w odstępnie kilkunastu godzin.
Smacznego !
SKŁADNIKI – KIEŁBASA SŁOIKOWA:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka peklosoli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
- Chudsze kawałki mięsa pokrój w drobną kostkę.
- Pozostałe mięso (razem z tłuszczem) zmiel w maszynce na największych oczkach.
- Czosnek obierz i rozetrzyj lub drobno posiekaj.
- Do mięsa dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
- Masę przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Wyparz słoiki.
- Nałóż mięso do 3/4 wysokości słoika, mocno upychając (to ważne), porządnie dokręć przykrywki.
- Słoiki pasteryzuj dwukrotnie z 24 godzinną przerwą. Jeśli korzystasz z małych wystarczy dwa razy po pół godziny.
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
Białą kiełbasę oraz na wędliny z szynkowaru.