GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA

Golonka pieczona wg Macieja Kuronia

Kupiłam 3 golonki i już kiedy wracałam do domu ze sklepu zastanawiałam się: „po co ?!!!!!”. Kiedy już była, trzeba było coś z nią zrobić. Mój mąż był zadowolony z dużej ilości mięsa, ja intensywnie myślałam jak je przyrządzić. Wspólnie stwierdziliśmy, że trzeba ją upiec – nigdy wcześniej nie przyrządzałam golonki i dobrze, że się sięgnęłam do przepisów, bo ja byłam gotowa ją natrzeć przyprawami i po prostu wstawić do piekarnika. Golonkę trzeba najpierw ugotować w dobrze przyprawionej zalewie. Innym sposobem jest zapeklowanie jej na kilka dni.

Najpierw myślałam o golonce wg M. Gessler – tutaj o naszym spotkaniu z czeską restauracją, która serwowała najlepszą z najlepszych, według naszej restauratorki. Jednak w końcu sięgnęłam do książki p. Macieja Kuronia, w której było aż pięć przepisów na golonkę. Jego golonka pieczona wydała się idealna, to właśnie według tego przepisu przygotowałam to danie. Moje golonki były naprawdę ładne, z małą ilością tłuszczu i tutaj się przyznam… choć wcześniej otrząsała mnie sama myśl na tę potrawę – zjadłam ją na obiad (oczywiście wykrawając całkowicie tłuszcz i skórę). Mięso z czerwoną kapustą i dodatkiem tartego chrzanu było całkiem dobre.

Ten przepis jest najbardziej popularnym wpisem na moim blogu – jeśli go oglądasz go, może zainteresuje Cię także kolejny przepis na golonkę – (klik) tym razem pieczoną na kapuście kiszonej.

SKŁADNIKI – GOLONKA PIECZONA:

  • 3 golonki
  • kilka ziemniaków

NA ZALEWĘ:

  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
  1. Golonki oczyścić (jeśli jest taka potrzeba do ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte.
  2. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.
  3. Golonkę gotować 2 godziny.

NA BEJCĘ:

  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprz
  • sól
  1. Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
  3. Naciąć w kratkę skórę na golonkach . Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ponad godzinę. W przepisie była mowa o 45 minutach, ale po tym czasie ziemniaki były całkowicie twarde.
  5. My podaliśmy mięso z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.

Golonka pieczona jest najbardziej popularnym wpisem na moim blogu – jeśli go oglądasz go, może zainteresuje Cię także kolejny przepis na golonkę – (klik) tym razem pieczoną na kapuście kiszonej.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

59 komentarzy

  1. Dziś tą golonkę przygotowałam (tzn. ugotowałam), zalałam bejcą i jutro będę piec. W sumie wszystko zrobiłam po swojemu, na oko, ale okazało się, że w efekcie odtworzyłam ten przepis, poszukałam go już po fakcie 🙂 Z jedną różnicą – do wywaru dodałam warzywa (seler, cebula, por, marchewka). Nie mogę się doczekać goloneczki jutro!!

  2. Wspaniały przepis – dzisiaj upiekłam golonkę tylną ok.- 1,70 kg . Całą noc leżała w bejcy . W zalewie gotowałam ok. 3 godziny , a piekłam w naczyniu żaroodpornym 1 godzinę i 10 minut bez przykrywki z opiekaniem . Jest to najlepszy przepis na golonkę jaki poznałam – DZIĘKUJĘ !

  3. Robie 2 raz tym razem 4 sztuki jest rewelka polecam drobne eksperymenty z ziolami i w teakcie pieczenia polewanie piwem lub marynata, co do pieczenia ja lubie krucha skorkw wiec 195 st na 1,5 h. Wypas 😉

  4. To jak w końcu, te golonki mają leżeć w tej papce w lodówce czy wysmarować i do pieca? Bo tekst co innego komentarze co innego 😉
    Proszę o odpowiedź. 😉

    1. Nie wiem jak się zwrócić do Ciebie-nie podpisałaś/eś się
      W oryginale golonka po ugotowaniu i posmarowaniu bejcą wędruje do piekarnika, ale jeśli nasmarujesz ją bejcą i odstawisz na jakiś czas to na pewno nie będzie ze szkodą dla potrawy (aromat zapewnia mięsu zalewa, w której ją się gotuje).
      Pozdrawiam serdecznie, chętnie usłyszę jaka wyszła.

  5. u mnie dzisiaj siedzą w garnku male przednie goloneczki- na pewno będa mniam! ja do marynaty dodaję musztardę chrzanową, a do wywaru przy gotowaniu ostrą papryką w proszku zamiast chili, cebulę i marchewkę w całosci a na wywarze później zawsze gotujemy żurek! (koniecznie na żurku kielcekim- najbardziej nam smakowo pasuje) polecam

  6. Właśnie zabieram się do pieczenia golonek w sumie 4 szt.Będę bejcować golonki
    i ziemniaki.Ciekawa jestem czy się uda.Miałam dylemat czy w piec w dużym rondlu czy na
    blasze.Wybrała blachę.Zobaczymy dam znać już znajomi się szykują i oczywiście dobre piwo.

  7. To ja anonimowa z 20.01.2013r.Golonka super udała się.Następnym razem
    zrobię bejce może bardziej silniejszą plus dodatek ziół,ale były goloneczki
    super oczywiście do piwka.AA

  8. Golona fantastiko 😀 zrobilem bez ziemniakow, marynowalem przez noc, a pozniej do wora z cebula i czosnkiem, zalalem bejcy, woreczki w naczynie zaroodporne i ponad godzinke w 180 st. Polecam przepis.

  9. Ponownie AA .weszłam w te golonki i mam problem,wizyty znajomych i zaraz ale ma być golonka
    i tak je piekę.Może się w końcu znudzą ale nie sądzę.W piatek znowu była na stole.To je dobre.

    1. AA, cieszę się, że tak bardzo Ci smakuje… Dla mnie golonka raz na rok to chyba maks… Jednak nie do końca jestem mięsożercą… Wolę jarzynki i wodne stworzenia…
      serdecznie pozdrawiam
      Laura

  10. Ja najczesciej robilam golonki w piwie lub w slow cooker, ale przypadkiem znalazlam Twoj sposob i tak mi sie spodobal, ze postanowilam sprobowac. 1.2 kilogramowa golonka wlasnie sie gotouje! Jutro pieczenie, jestem ciekawa, co z tego wyjdzie 😉

  11. witam
    zrobiłem wszystko według przepisu i mogę powiedzieć szkoda czasu i pieniędzy. Jednym słowem nie polecam

  12. Bardzo dziękuję za podpowiedz. Mam nadzieję ze się uda. Jutro chciałam podać gościom i nie chce mieć wpadki kulinarnej. Jak czytam opinie na tym forum, to wszyscy są zadowoleni z tego przepisu..to powinno nie być wpadki przed rodzina. Lucyna

  13. Nie wiem dlaczego piszesz "oczywiście wykrawając całkowicie tłuszcz i skórę" 🙂 przecież to jest najsmaczniejsze, szczególnie z zimnym małym piwem ewentualnie mrożona wódką – jak się zje taka bombę kaloryczną dwa razy w roku to ręczę, że nic się nie stanie 🙂

  14. Witaj jestem bardzo mile zaskoczona moja goloneczka według tego przepisu powaliła wszystkich na kolana również i mnie z uwagi na to iż nie jestem fanką mięcha 🙂 ja od siebie dodałam jeszcze kapustę kiszoną z pieczarkami coś w stylu ala farsz do pierogów z grzybami i kapustą było wyśmienite. Dziś po raz kolejny planuje wykorzystać ten przepis ale przy gotowaniu w zalewie dodam jeszcze świeżej kapusty myślę że to będzie dobre połączenie 🙂 już nie mogę doczekać się efektu końcowego

  15. Maria (58)
    Tyle lat przeżyłam a dopiero dziś będę gotować dla męża golonkę :-! Twój przepis najbardziej do mnie "przemówił"

  16. Zrobiłam golonkę ściśle według przepisu. Dla męża. Wydawało mi się, że to nie jest mięso dla mnie, ale skoro już była w domu ta golonka z wiejskiej świnki to postanowiłam się tym zająć.
    Spróbowałam, gdy już było skończone i… wyszła rewelacyjna. Zjadłam kawałeczek z chrzanem i chlebkiem i naprawdę się tym najadłam. Mięsko mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne. Bardzo dziękuję za ten przepis. Mąż również 😉
    Ewa

  17. pycha! szczególnie z
    Pysznym sosem do mięs: musztardowo-majonezowym z miodem oraz żurawinowo-chrzanowym
    polecam
    ania

  18. Ohyda …mięso miękkie ( ale to raczej efekt gotowanie ) ,ale smak do…
    zalewa okropna 🙁 Już chyba nigdy nie trafię na przepis jak z wesela …

  19. Fajny przepis i się sprawdził.
    Drobna poprawka – do gotowania dodałem warzywa (por, seler, marchewka, pietruszka).
    Piekłem w naczyniu żaroodpornym – ale dodałem trochę oleju i wysmarowałem – na wszelki wypadek.
    pzdr 🙂

  20. Dzisiaj piekłem goloneczki,bejcowałem 14 godzin , pyszności !Do gotowania dodałem warzywa a do pieczenia rozmaryn i bazylię, znikneły momentalnie , paluszki lizać !Przepis Super !!!!

  21. Witam. Mam niemile wspomnienia z parowkami w piwie i kaczka w winie. Przejrzalam internety i jak widzę to golonka na piwie lub ten przepis królują. Czy piwo zawarte w bejcy jest mocno wyczuwalne ?

    1. Piwo w tym przepisie jest niewyczuwalne, a przepis chyba sprawdzony bo korzysta z niego naprawdę dużo osób – to najbardziej ulubiony przepis na mojej stronie.
      Pozdrawiam Laura

  22. Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać open-youweb jak-zrobic-golonke od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

  23. Czy lepsza będzie golonka przednia czy tylna? Można piec golonki w rękawie do pieczenia żeby były bardziej soczyste? Czy lepiej w naczyniu z pokrywa?

  24. Goloneczki pycha, jest to przepis do którego zawsze wracam! W ramach eksperymentu polecam dodać do zalewy łyżeczke lub dwie rozmarynu, nadaje przyjemny ziołowy posmak i ładnie się miesza smak ze słodyczą miodu.

Zostaw komentarz