Cannelloni z mielonym mięsem bez beszamelu, czyli mniej kalorycznie. Z przemyconą sporą ilością warzyw, czyli zdrowiej.
Jednak smacznie i aromatycznie…
SKŁADNIKI NA CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM :
- 80 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
- 1 duża cebula
- połowa selera naciowego razem z liśćmi
- 2 duże marchewki
- 5 ząbków czosnku (można mniej jeśli ktoś nie przepada)
- 1/2 litra przecieru pomidorowego-passaty (z kartonika lub z butelki)
- sól, pieprz, zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie)
- opakowanie (250 g) makaronu cannelloni
- 2/3 szklanki utartego sera (u mnie mieszanka parmezanu i cheddara)
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso podsmażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć solą, następnie smażyć do momentu aż cebulka zrobi się złota.
- W kubku miksującym utrzeć obraną marchewkę, czosnek, seler naciowy i przecier pomidorowy.
- Do podsmażonego mięsa dodać utarte warzywa doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut na dość dużym ogniu cały czas mieszając. Potem zmniejszyć ogień i dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec masa powinna być dość gęsta.
- Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
- Rury cannelloni napełnić masą mięsną i układać w naczyniu.
- Do mięsa, które zostanie dodać trochę wody i wymieszać. Sosem polać ułożony makaron, wierzch posypać startym serem.
- Piec pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C 35-45 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Mniej kaloryczne, ale na pewno tez pyszne!
Swojego czasu robiłam lekką podróbkę beszamelu: grzałam mleko z dodatkiem mąki kukurydzianej energicznie mieszając, bez masła, aż powstawała gęsta masa a'la beszamel. Dawało radę!