Przepyszna zupa z dyni i mleka kokosowego na bazie bulionu, doprawiony czerwoną pastą curry oraz płatkami chilli. Pikantny i aromatyczny krem – idealny na jesienne dni.
SKŁADNIKI:
- 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu (warzywny lub z kurczaka)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie 2-3 listki limonki kaffir
- 2 łyżki oleju
- 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry, do smaku
- sól do smaku
- płatki chilli po posypania
- Dynię dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż aż lekko się zezłoci.
- Dodaj pokrojoną dynię, listki limonki i zalej bulionem. Gotuj do miękkości dyni.
- Usuń listki i zmiksuj na krem, dodaj mleko kokosowe, dopraw pastą curry i solą. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
- Przed podaniem możesz posypać płatkami chilli.