Na weekend polecam Wam klasyczne brownie. To niesamowite czekoladowe ciasto, które pozwoli przetrwać nawet najbardziej zachmurzony dzień. Jest idealne – mokre w środku, z lekko chrypiącą skórką. Porcja kawki i kawałeczek brownie rozraduje każdego. Przepis podpatrzony na stronie Cadbury, nieco zmieniony przeze mnie, a jeśli szukasz innych czekoladowych słodkości, zobacz tutaj.
SKŁADNIKI NA KLASYCZNE BROWNIE:
- 175 g gorzkiej czekolady
- 175 g masła
- 3 średnie jaja
- 200 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej
- 40 g ciemnego kakao
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj kwadratową formę o boku 20 cm (lub podobną wielkością) – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem
- Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Lekko przestudź.
- Przesiej mąkę razem z kakao.
- Ubij jajka i cukier na jasną, puszystą masę.
- Do jajek dodaj rozpuszczone masło i czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę z kakao i ponownie wymieszaj.
- Masę przelej do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C 25-30 minut.
- Ostudź w formie. Przed podaniem pokrój na 16 części.
3 komentarze
Cudowne brownie!
Uwielbiam.
Ja ostatnio robiłam z masłem orzechowym, również wspaniałe.
Pozdrawiam 🙂
Witam czy brownie jest zbite w środku? Czy biszkoptowate?
jest wilgotne, zdecydowanie nie biszkoptowe