Tradycyjna babka piaskowa upieczona podczas ubiegłorocznych przygotowań do Wielkiej Nocy. To prosty przepis pochodzący z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka” Jana Czernikowskiego. Ja nieco go podrasowałam dodając rodzynek.
Zaczynacie szukać przepisów wielkanocnych więc zapraszam już dziś…
SKŁADNIKI:
- 20 dkg maki pszennej
- 5 dkg maki ziemniaczanej
- 20 dkg cukru
- 12,5 dkg masła
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- pół paczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (ewentualnie skórka lub aromat cytrynowy lub pomarańczowy)
- 2/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
- Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej.
- Rodzynki wymieszaj z dwiema łyżkami mąki
- Masło utrzyj na puch.
- Dodawaj kolejno jajka i po łyżce: cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz mleko.
- Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż do formy posmarowanej masłem. Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
![Tradycyjna babka piaskowa](https://i0.wp.com/www.cafebabilon.pl/wp-content/uploads/2016/03/Babka-piaskowa.jpg?resize=413%2C640)