Jedliście kiedykolwiek ogórki na ciepło? Jeśli odpowiedź brzmi nie, musicie to jak najszybciej nadrobić. Są naprawdę świetną odmianą i smakują po prostu wybornie.
Możecie je podać jako dodatek warzywny do obiadu, dobrze będą się komponować z mięsem jak i rybą, fajnie się sprawdzą ciepła sałatka do grilla, ale też można je zjeść jako samodzielny posiłek. Najlepsze będą ogórki gruntowe, ale te szklarniowe też dadzą radę. Nasiona, które wydrążycie z miąższu możecie zmiksować z kefirem, jogurtem lub maślanką, dorzucić jakieś dodatki i zrobić z tego wytrawny koktajl.
SKŁADNIKI NA OGÓRKI NA CIEPŁO:
- 1 kg ogórków
- ½ szklanki słodkiej śmietany 18%, a jeśli nie trzymacie diety 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki obierz najcieniej jak się da.
- Przetnij wzdłuż na cztery części i łyżeczką usuń nasiona.
- Pokrój w centymetrową kostkę.
- W rondelku rozgrzej masło i wrzuć pokrojone ogórki.
- Oprósz solą, przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 minut.
- Dodaj śmietanę i dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny
- Duś jeszcze jakiś czas mieszając co kilka minut.
- Na koniec wsyp koperek.
Takie ogórki podajemy na ciepło jako przystawkę do obiadu – świetnie komponuje się z rybą czy drobiem.