Jedliście kiedykolwiek ogórki na ciepło? Jeśli odpowiedź brzmi nie, musicie to jak najszybciej nadrobić. Są naprawdę świetną odmianą i smakują po prostu wybornie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ogórków
- ½ szklanki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki obierz najcieniej jak się da.
- Przetnij wzdłuż na cztery części i łyżeczką usuń nasiona.
- Pokrój w centymetrową kostkę.
- W rondelku rozgrzej masło i wrzuć pokrojone ogórki.
- Oprósz solą, przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 minut.
- Dodaj śmietanę i dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny
- Duś jeszcze jakiś czas mieszając co kilka minut.
- Na koniec wsyp koperek.
Takie ogórki podajemy na ciepło jako przystawkę do obiadu – świetnie komponuje się z rybą czy drobiem.