Kolejna propozycja na domową wędlinę – tym razem nie tylko pysznie i zdrowo, ale jeszcze bardzo dietetycznie. Ta szynka konserwowa z piersi indyczej powstała uznawanej za jedno z lepszych gatunkowo mięs. Niska zawartość tłuszczu i łatwo przyswajalne białko – idealne mięso praktycznie w każdej diecie.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – SZYNKA KONSERWOWA Z PIERSI INDYCZEJ:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 18 g soli peklowej
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1/3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
- Każdy kawałek lekko potłuc tłuczkiem. Dodać wszystkie przyprawy oraz wodę i mieszać łyżką lub wyrabiać ręką kilka minut.
- Do szynkowaru włożyć worek. Mieszankę zapakować do worka upychając starannie mięso. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny (minimum 12 godzin).
- Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się w temperaturze ok. 85 stopni C przez 1,5 godziny.
- Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Worek z gotową wędliną łatwiej wyjąć, jeśli szynkowar na chwilkę włoży się do ciepłej wody.
6 komentarzy
Mmm… ależ ona wygląda! Domowe wędliny są najlepsze!
robiłem ale wszystko mi się rozwaliło. Cała szynka poszła na gulasz bo nie szło jej kroić.
Zrobiłam na urodziny-pyszna,super się kroiło i wszystkim bardzo smakowało:)
Rewelacyjna wędlinka, bardzo dziękuję za taki fajny i prosty przepis!!! Kroi się lepiej niż niektóre "podróby" sklepowe.
Marek G.\\ … a gdybyś tak dodał ciut ciut żelatyny – czy stałoby się coś złego? – ja tak robię.
Bardzo dobra wędlina, robiłam już dwukrotnie, kolejna porcja szykuje się do parzenia 🙂 Trafiłam tu niedawno, ale będę testowała kolejne przepisy.