Propozycja śniadaniowa, panierowane, smażone kotleciki z białego sera. Takie danie jadaliśmy bardzo często w moim rodzinnym domu. Ja robię je jeśli zostanie mi spory kawałek białego sera, z którym nie bardzo jest co zrobić. Ser musi być dość zbity, żeby można było go pokroić na ładne, nierozsypujące się kawałki.
SKŁADNIKI NA KOTLECIKI Z BIAŁEGO SERA:
- ok. 400 g białego sera
- 1-2 jajka
- bułka tarta, do panierki
- olej, do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ser pokroić na plastry,
- Jajko rozkłócić w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą.
- Każdy plaster sera panierować w jajku i bułce tartej. Panierować można dwukrotnie, tak aby wokół sera była gruba skórka., następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać od razu. Może być sam, może być z chlebkiem, można też podać z sezonowymi warzywkami (w lecie świetnie pasują do tego pomidory z cebulka i śmietaną).
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
ciekawy przepis
Myślę sobie, że byłby idealny do żurawiny 😉 Fantastyczny pomysł!
panierowany ser żółty znam, ale ten… biały twaróg w panierce?
rewelacyjny pomysł!