Tym razem na Tłustoczwartkowe szaleństwo zostały wybrane tradycyjne oponki, według mojego starego sprawdzonego przepisu. Dla mnie zdecydowanie lepsze niż pączki.
SKŁADNIKI NA TRADYCYJNE OPONKI:
- 80 dkg białego sera
- 6 szklanek mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki śmietany
- 5 jajek
- 1 łyżka octu
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
DODATKOWO:
- 1 1/2 litra oleju
- cukier puder oraz opcjonalnie mielony kardamon, po posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać pozostałe składniki, następnie wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę.
- Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kształt oponek, do smażenia można wykorzystać środki z oponek, z których powstaną minipączki.
- W garnku lub rondlu rozgrzać olej, oponki kłaść partiami, tak aby tworzyły jedna warstwę. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, opcjonalnie z kardamonem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Bardzo lubię "Zupę z granatów" i aż się dziwię, że jestem tu pierwszy raz :). Oponki muszą pięknie pachnieć, wyglądają apetycznie 🙂
Bardzo miło będzie mi Ciebie tutaj gościć…