TRADYCYJNE OPONKI NA SERZE

Tradycyjne oponki na serze

Tym razem na Tłustoczwartkowe szaleństwo zostały wybrane tradycyjne oponki, według mojego starego sprawdzonego przepisu. Dla mnie zdecydowanie lepsze niż pączki.

SKŁADNIKI NA TRADYCYJNE OPONKI:

  • 80 dkg białego sera
  • 6 szklanek mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 jajek
  • 1 łyżka octu
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

DODATKOWO:

  • 1 1/2 litra oleju
  • cukier puder oraz opcjonalnie mielony kardamon, po posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać pozostałe składniki, następnie wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę.
  2. Ciasto wałkować na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kształt oponek, do smażenia można wykorzystać środki z oponek, z których powstaną minipączki.
  3. W garnku lub rondlu rozgrzać olej, oponki kłaść partiami, tak aby tworzyły jedna warstwę. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, opcjonalnie z kardamonem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Bardzo lubię "Zupę z granatów" i aż się dziwię, że jestem tu pierwszy raz :). Oponki muszą pięknie pachnieć, wyglądają apetycznie 🙂

Zostaw komentarz