Składniki nadzienia do tych pierogów zostały częściowo podyktowane zawartością naszej lodówki. Miały być ze szpinakiem i fetą, ale okazało się, że feta dzień wcześniej „wyszła”… Farsz przygotowałam z białego wędzonego sera, podsmażonego szpinaku oraz żółtego sera, który spełnił rolę spajającą całość.
Pierogi ze szpinakiem zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału (tutaj opis wykonania ciasta pierogowego z mąki pełnoziarnistej) i ze zwykłą. Byli zwolennicy i jednej i drugiej wersji, byli też tacy, którym smakowały obie.
SKŁADNIKI NA PIEROGI ZE SZPINAKIEM:
CIASTO:
- mąka
- woda
- sól (do gotowania)
- Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników.
- Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne.
- Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę, następnie wałkować, wycinać kółka, układać nadzienie i sklejać pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie.
NADZIENIE:
- 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
- 20-30 dkg białego wędzonego sera*
- 10 dkg zółtego sera
- 5 łyżek śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- Rozgrzać oliwę, włożyć szpinak i na wolnym ogniu odparować go, następnie dodać roztarty czosnek oraz śmietanę i doprawić solą. Chwilę podsmażyć, na koniec dodać starty na dużych oczkach ser żółty i rozkruszony biały ser.
* Można też użyć zwykłego białego sera, ale ten wędzony nadaje farszowi świetnego posmaku.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
moje ulubione ze szpinakiem:) bardzo ładna falbaneczka:)
śliczne są;) bardzo lubię pierogi, ale uwielbiam je podsmażyć po ugotowaniu na rozgrzanej patelni, pycha!
http://www.martalovescooking.blogspot.com