PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM

Pierogi ze szpinakiem

Składniki nadzienia do tych pierogów zostały częściowo podyktowane zawartością naszej lodówki. Miały być ze szpinakiem i fetą, ale okazało się, że feta dzień wcześniej „wyszła”… Farsz przygotowałam z białego wędzonego sera, podsmażonego szpinaku oraz żółtego sera, który spełnił rolę spajającą całość.

Pierogi ze szpinakiem zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału (tutaj opis wykonania ciasta pierogowego z mąki pełnoziarnistej) i ze zwykłą. Byli zwolennicy i jednej i drugiej wersji, byli też tacy, którym smakowały obie.

SKŁADNIKI NA PIEROGI ZE SZPINAKIEM:

CIASTO:

  • mąka
  • woda
  • sól (do gotowania)
  1. Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników.
  2. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne.
  3. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę, następnie wałkować, wycinać kółka, układać nadzienie i sklejać pierogi.
  4. Gotować w osolonej wodzie.

NADZIENIE:

  • 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
  • 20-30 dkg białego wędzonego sera*
  • 10 dkg zółtego sera
  • 5 łyżek śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  1. Rozgrzać oliwę, włożyć szpinak i na wolnym ogniu odparować go, następnie dodać roztarty czosnek oraz śmietanę i doprawić solą. Chwilę podsmażyć, na koniec dodać starty na dużych oczkach ser żółty i rozkruszony biały ser.

* Można też użyć zwykłego białego sera, ale ten wędzony nadaje farszowi świetnego posmaku.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz