Tak jak obiecałam dziś przepis na królika, a więc królik w warzywach kłania się. Niby taki zwykły w warzywnej potrawce, ale dodatek przypraw zrobił swoje. Można podać z ziemniakami lub kaszą – my zjedliśmy go z marokańskim chlebkiem khobz – pełni on w kuchni marokańskiej funkcję łyżki, czy widelca, a chlebek umaczany w sosie to niebo w gębie, serdecznie polecam.
SKŁADNIKI – KRÓLIK W WARZYWACH:
- 1 tuszka królika
- 3-4 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- po 1 łyżeczce: kolendry i curry
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- mąka, do panierowania mięsa
PRZYGOTOWANIE:
- Królika opłukać, osuszyć i podzielić na nieduże porcje (nie należy zbytnio przejmować się wyglądem porcji – mięso i tak częściowo się rozpadnie tworząc potrawkę).
- Warzywa obrać, następnie cebulę pokroić kostkę, czosnek utrzeć, a marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej.
- Każdą porcję królika obtoczyć w mące i od razu kłaść na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę wymieszać, a po chwili dodać czosnek oraz startą marchew i pietruszkę. Chwilę smażyć, następnie wlać bulion i dokładnie wymieszać.
- Doprawić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby należy podlewać wodą, kiedy mięsko zaczyna się delikatnie rozpadać – możemy uznać, że jest gotowe.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.