Proste, niezwykle zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej oraz pieczonego kalafiora. Jakiś czas temu przedstawiłam Wam zupę z pieczonego kalafiora (tutaj zajrzyjcie po przepis). Pieczony kalafior jest genialny – sięgamy po niego co jakiś czas, bo sam w sobie jest również przepyszny. Skropiony oliwą, posypany grubo mieloną solą i upieczony na blaszce jest dużo lżejszy niż taki z podsmażoną bułką tartą. Tym razem była również zupa, a że kalafior był z tych gigantycznych ostało się też na takie kotleciki…
SKŁADNIKI NA KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka pieczonego rozdrobnionego kalafiora
- 1 jajko
- opcjonalnie bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
- olej, do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Zmiksuj kalafiora z kaszą. Dodaj jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka dodaj nieco bułki tartej.
- Uformuj niewielkie kotleciki.
- Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Podaj z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem i świeżymi warzywami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
7 komentarzy
Mniam wyglądają bardzo zachęcająco. Pomysł przypadł mi do gustu. Lubie takie kotleciki 😀
Wygląda przepysznie. Podoba mi się zwłaszcza pomysł na sprawne wykorzystanie tego co mamy w nadmiarze. Czy sądzisz, że dodanie do tego miksu kalafiorowo-kaszowego, dodatkowo na przykład gotowanych jajek byłodby dobrym pomysłem czy przesadą?
Moim zdaniem gotowane jajeczko będzie pasowało.
Pozdrawiam
Laur
Wygląda świetnie i smacznie! 🙂
Są różne pomysły na kotlety,ten jest zachęcający i super składniki .Pozdrawiam
Mam mały problem: Jak upiec kalafiora?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź i z góry bardzo dziękuję!
Pewnie za późno, ale odpisuję.
Kalafiora wystarczy podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, skropić oliwą i do piekarnika (200 stopni C). Podczas pieczenia co jakiś czas zamieszać. Piec na złoty kolor.