Na piątkowy obiad proponuję Wam kotlety rybne w wersji bez dodatków pszenicznych, więc idealne dla bezglutenowców oraz osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Jako spoiwo zamiast bułki tartej czy tradycyjnej moczonej bułki użyłam nieco większej ilości jajek.
SKŁADNIKI:
- 750 g świeżego dorsza bez skóry i bez ości
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki gryczanej
- sól, pieprz do smaku
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Oprósz solą i odstaw na kilka minut.
- Rybę dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Zmiel w maszynce na drobnych oczkach.
- Dodaj cebulę, mąkę i jajka. Masę dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Formuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.