Pieczone bataty i przepyszny kremowy dip z awokado i twarożku jako idealna przekąska na wieczorny kanapping z ulubionym filmem.
SKŁADNIKI:
- 1 duży batat
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka grubo mielonej soli
SKŁADNIKI NA DIP:
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 100 g kremowego twarożku
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- do posypania mielone płatki chili
- sól do smaku
- Batata pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski, dodaj oliwę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 200°C. Co jakiś czas delikatnie zamieszaj, aby kawałki opiekły się równomiernie.
- Awokado przekrój, usuń pestkę i za pomocą łyżki wyjmij ze skórki. Przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Rozgnieć widelcem. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
- Czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj razem z posiekanym szczypiorkiem do awokado.
- Pomidora opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado.
- Dopraw do smaku.
- Podaj z upieczonymi kawałkami batata. Przed podaniem posyp płatkami chili.
2 komentarze
Piękne zdjęcia! 🙂 A i bataty musiały być pyszne z takim dipem
dziękuję bardzo 🙂
a pieczone bataty i taki dip polecam – są super