Dzisiaj masala z brązową ciecierzycą – kala chana masala. Ciecierzyca ma swoje bardzo ważne miejsce w mojej kuchni. Jest zdrowa, smaczna i daje nieograniczone możliwości – dowód – zobaczcie ile przepisów udało nam się zgromadzić podczas dwóch akcji Ciecierzyca w roli głównej: tu i tu. Ciecierzyca jest bogatym źródłem wartościowego białka, więc polecana jest osobom unikającym potraw mięsnych.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis z wykorzystaniem brązowej ciecierzycy (kala chana, desi). Ten gatunek jest mniejszy niż zwykła ciecierzyca, z ciemniejszą skórką. Gatunek ten bogaty jest w błonnik, białko, fosfor, wapń i żelazo. Przed gotowaniem należy ją moczyć całą noc, gotować należy ok. 1,5 godziny, wiele z przepisów podpowiada wykorzystanie szybkowaru.
Przepis zainspirowany przepisem z indiankhana.net.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka brązowej ciecierzycy
- 1 listek laurowy
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 owoc kardamonu
- 2 duże cebule
- 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki oleju
- sól
- Ciecierzycę opłucz i namocz na noc. Następnego dnia ponownie opłucz i zalej czystą wodą. Dodaj liść laurowy, korę cynamonową, czosnek oraz kardamon. Gotuj do miękkości ciecierzycy. Po ugotowaniu usuń przyprawy.
- Kolendrę i kumin utrzyj w moździerzu. Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, oprósz ją solą i smaż kilka minut na silnym ogniu. Dodaj kumin, kolendrę, garam masalę oraz 1 łyżeczkę pasty curry.
- Po chwili smażenia dodaj pomidory zmniejsz ogień, dopraw solą i duś kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj ciecierzycę i duś kolejne kilka minut. Na tym etapie potrawę możesz doprawić większą ilość pasty curry oraz soli.
Danie można podać z chlebkami naan i ulubioną surówką.
Jeden komentarz
pycha;)