Marynowany królik pieczony wykonany został według tego przepisu. Dotychczas królika robiłam w formie potrawki, duszony z warzywami. Dzisiaj postanowiłam przetestować wersję pieczoną tego delikatnego mięsa. Już po skonsumowaniu – jak dla mnie troszkę mało słony oraz mało pikantny – kolejny raz na pewno więcej czosnku.
SKŁADNIKI – KRÓLIK PIECZONY:
- 1 królik
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego (następnym razem dałabym 4-5 łyżki)
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (następnym razem dałabym nawet pół główki)
- 1/3 szklanki białego wina
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie podzielić na kilka kawałków.
- Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić (najlepiej na całą noc) do zamarynowania.
- Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C około 1,5 godziny.
Inne przepisy na obiad z wykorzystaniem mięsa z królika znajdziesz tutaj.
6 komentarzy
W oryginale jest piec razem z marynatą w 250 stopniach 2 do 2,5 godziny. Nawet zerżnąć nie umiesz?
Ja piekłam w temperaturze 180 i tylko 1,5 godziny. Jeśli chcesz spróbuj 2 godzin w 250, ale raczej nie sądzę żebyś po takim pieczeniu miał/miała coś zjeść.
Pyszny królik,naprawde.Polecam wszyskim
rżniesz to Ty – ale głupa…
Wspaniały przepis, nawet moje dzieciaki, które już wyczaiły króliczy "posmak" w potrawach, zajadały się nim i prosiły dokładkę. Z tym, że dałam sól zamiast sosu sojowego i 3 ząbki czosnku (na taką ilość to niewiele.
Piekłam 2 godziny i pod koniec pieczenia odkryłam naczynie.
przepiękny! <3 wygląd bardzo apetycznie 🙂