KRÓLIK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM

Królik pieczony

Marynowany królik pieczony wykonany został według tego przepisu. Dotychczas królika robiłam w formie potrawki, duszony z warzywami. Dzisiaj postanowiłam przetestować wersję pieczoną tego delikatnego mięsa. Już po skonsumowaniu – jak dla mnie troszkę mało słony oraz mało pikantny – kolejny raz na pewno więcej czosnku.

SKŁADNIKI – KRÓLIK PIECZONY:

  • 1 królik
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego (następnym razem dałabym 4-5 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (następnym razem dałabym nawet pół główki)
  • 1/3 szklanki białego wina

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie podzielić na kilka kawałków.
  2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić (najlepiej na całą noc) do zamarynowania.
  3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C około 1,5 godziny.

Inne przepisy na obiad z wykorzystaniem mięsa z królika znajdziesz tutaj.

Zobacz także...

6 komentarzy

    1. Ja piekłam w temperaturze 180 i tylko 1,5 godziny. Jeśli chcesz spróbuj 2 godzin w 250, ale raczej nie sądzę żebyś po takim pieczeniu miał/miała coś zjeść.

  1. Wspaniały przepis, nawet moje dzieciaki, które już wyczaiły króliczy "posmak" w potrawach, zajadały się nim i prosiły dokładkę. Z tym, że dałam sól zamiast sosu sojowego i 3 ząbki czosnku (na taką ilość to niewiele.
    Piekłam 2 godziny i pod koniec pieczenia odkryłam naczynie.

Zostaw komentarz