Kolejna propozycja na szybki obiad z moją ulubioną rybą – makrela z grilla na ostro. Świeża makrela jest u nas mało znanym składnikiem. Niestety rzadko można znaleźć ją w sklepach – nie wiem gdzie poza Makro można kupić świeżą makrelę. Trudno jest zrozumieć ten stan rzeczy. Ryba jest przepyszna, mało skomplikowana w przygotowaniu (nie ma łusek) i naprawdę tania. My przetestowaliśmy przygotowanie jej na wiele sposobów. Jest rewelacyjna zarówno smażona, pieczona, duszona jak i gotowana na parze.
Dzisiaj makrela pieczona na ostro, a wzorowałam się na przepisie z tej strony.
SKŁADNIKI – MAKRELA Z GRILLA:
- 4 makrele
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE:
- Makrele oczyścić, odciąć głowy i ogony, osuszyć ręcznikiem papierowym, a na koniec na każdej zrobić ukośne nacięcia.
- Składniki marynaty wymieszać, nasmarować rybę zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Nie należy zapomnieć o nacięciach. Makrele odstawić na pół godziny do zamarynowania.
- Piec w piekarniku (funkcja grill) w temperaturze 230 stopni C 7 minut, następnie obrócić i piec kolejne 7 minut.
Tak przygotowaną makrelę można podać z pieczonymi ziemniakami lub batatami, ryżem kaszą oraz ulubioną surówką.
Zobacz też inne propozycje na dania z rybami w roli głównej.
5 komentarzy
woow, wygląda zabójczo 🙂
Mmmm. Nigdy nie jadłam świeżej makreli. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Poza Makro makrelę można kupić czasami w … Biedronce:)
Potwierdzam, jest pyszna i niedroga:)
Makrela świeża jest w wawie za Halą Mirowską w sklepie ryby z Ustki.
Robiłam,jest przepyszna…..