Czy bez połówki kury rosołowej można ugotować rosół? Wiele osób się oburzy, bo nie wyobraża sobie gotowania tej zupy bez mięsnej wkładki. Ja dzięki inspiracji z VeganNerd, zaczęłam gotować pyszny wegański bulion, który mięsa nie widział, a jest niezwykle aromatyczny i ma mnóstwo smaku.
Bulion najczęściej wykorzystujemy do przygotowania wegetariańskiego ramenu, może też być bazą do innych zup. Nie jesteśmy rodziną, która niedzielę kojarzy z rosołkiem. Nawet kiedy go gotowałam, to przede wszystkim po to, żeby przygotować z niego czosnkową pomidorówkę z przepisu babci Ali. Tak więc rosół to nie nasza rodzinna zupa. Stało się inaczej za sprawą ramenu, który pokochaliśmy. Bulion od VeganNerd odkryłam dzięki koleżance Ulli i od tamtego czasu robimy go regularnie, nawet dwa razy w tygodniu.
SKŁADNIKI NA WEGETARIAŃSKI BULION:
- 3-4 marchewki
- 3-4 pietruszki opcjonalnie możesz dodać kawałek selera, my go nie używamy
- 2 duże cebule
- 2 pory
- 2 garście liści kalafiora (które za darmo dostaniecie w warzywniaku) lub 1/2 białej kapusty
- 2 główki czosnku (w całości)
- 1 duża garść suszonych grzybów (jeśli ramen, to najlepiej suszone shitake)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
jeśli planujesz bulion przeznaczyć na ramen do gotowania bulionu dodaj dodatkowo:
- kawałek imbiru długości kciuka
- 2-3 gwiazdki anyżu
- 1 łyżkę octu ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa korzeniowe opłucz, osusz, nie obieraj. Duże pokrój na pół lub na trzy części.
- Cebule pokrój w ćwiartki, główki czosnku przekrój na pół. Ani cebuli, ani czosnku nie obieraj.
- Wszystkie warzywa wyłóż na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem. Dzięki papierowi łatwiej przełożysz warzywa do garnka. Skrop olejem.
- Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz do przypalenia warzyw.
- Warzywa przełóż do garnka, dodaj pozostałe składniki, zalej 3 l wody i gotuj na wolnym ogniu 2-3 godziny. Bulion przelej przez sito. Warzywa i suszone grzyby możesz wykorzystać jako wkładka do zupy, możesz też z nich robić smarowidło lub dodać do pasztetu.
Taką bazę możesz wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy.
