MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I MATCHA

Te cudowne muffinki czekoladowe były słodkim dodatkiem podczas wieczoru japońskiego w Klubie Aktywnych Kobiet. Japońskim akcentem była herbata matcha, która ostatnio zafascynowała mnie w przepisach na desery i ciasta. Chociaż dodałam jej niewiele, bo tylko oprószyłam gotowe muffinki, to aromat był fajnie wyczuwalny. Paczuszkę herbaty otrzymałam od Oli, której mąż przywozi japońskie rarytasy z kraju kwitnącej wiśni i z pewnością będzie się jeszcze pojawiała.

Spód w muffinkach to dół czekoladowego ciasta z musem czekoladowych – zakochałam się w tym smakołyku. Robiłam je już kilka razy – zawsze z tym samym efektem – wszystkim smakuje.

SKŁADNIKI NA MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I MATCHA:

SPÓD:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g cukru
  1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i dodać masło, roztopić, następnie wystudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, na koniec dodać rozpuszczone czekolady.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2 – 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
  4. Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć pianę z masą czekoladową i wykładać do papierowych foremek na mufinki (około łyżki na foremkę).
  5. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.

KREM:

  • 1/2 litra śmietany 36% mocno schłodzonej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szklanki wody
  • herbata matcha do posypania
  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
  2. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać, na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.
  3. Śmietanę wykładać na muffinki, schłodzić. Przed podaniem posypać zieloną herbatą matcha.

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Wygladaja bardzo efektownie! Podoba mi sie ten akcent w postaci herbaty matcha; lubie jej smak na tyle, ze pewnie dodalabym wiecej i zabarwila krem na zielonkawo 🙂

Zostaw komentarz