Zapraszam na paluchy orkiszowe z ziarnami. Pyszna, zdrowa przekąska, którą możesz podać na stół zamiast chipsów czy sklepowych paluszków. Mąka pełnoziarnista i olbrzymia dawka ziaren, czyli mnóstwo zdrowia do chrupania przed telewizorem lub do zabrania na piknik. Tutaj znajdziesz więcej przepisów na wytrawne wypieki.
SKŁADNIKI NA PALUCHY ORKISZOWE Z ZIARNAMI:
ZACZYN:
- 5 dkg świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru, można pominąć
CIASTO:
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1/2 szklanki zalewy olejowej z pomidorów (jeśli zabraknie uzupełnić oliwą)
- 1,5 łyżeczki soli
- dodatkowo trochę oliwy do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok 3 mm, następnie kroić plastry szerokości 1-1,5 cm.
- Układać na blaszce. Blaszkę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
3 komentarze
Świetny pomysł na zdrową, szybką przekąskę 🙂 Z pewnością wypróbuję jako zagryzkę do nauki 🙂
super pomysł:) tez sobie takie zrobię:)
co za oryginalny pomysl 😉