ZIELONE SZPARAGI NA MAŚLE

Zielone szparagi na maśle

Jeden z prostszych przepisów na moje ulubione zielone szparagi. Robi się je w kwadrans, a naprawdę zachwycają smakiem. U nas w wersji z płatkami drożdżowymi, które od kilku miesięcy stanowią jeden z ważniejszych składników naszej kuchni. Jeśli takich „specyfików” nie używacie, użyjcie tartego parmezanu.

Najważniejsze w szparagach jest to aby były świeże. Nie powinny być zwiędnięte, a końcówki niewyschnięte. Szukajcie takich od regionalnego dostawcy. Ja, jeśli tylko mam wybór, decyduję się na Szparagi prosto z Pola. W ubiegłym roku miałam okazję być u nich na plantacji i zobaczyć jak rosną, jak się zbiera i jak pakuje te przepyszne warzywa. Zobacz też inne moje przepisy na szparagi.

SKŁADNIKI NA ZIELONE SZPARAGI NA MAŚLE:

  • 1/2 kg zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (lub tartego parmezanu)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Osącz. Odłam stwardniałe końcówki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wyłóż szparagi, oprósz solą.
  3. Smaż kilka minut, mieszając. Przykryj i chwilę duś na małym ogniu aby szparagi zmiękły.
  4. Odkryj, posyp płatkami drożdżowymi i dopraw solą. Zwiększ moc palnika i smaż kilka minut, mieszając co jakiś czas.
Zielone szparagi na maśle

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz