Jeden z prostszych przepisów na moje ulubione zielone szparagi. Robi się je w kwadrans, a naprawdę zachwycają smakiem. U nas w wersji z płatkami drożdżowymi, które od kilku miesięcy stanowią jeden z ważniejszych składników naszej kuchni. Jeśli takich „specyfików” nie używacie, użyjcie tartego parmezanu.
Najważniejsze w szparagach jest to aby były świeże. Nie powinny być zwiędnięte, a końcówki niewyschnięte. Szukajcie takich od regionalnego dostawcy. Ja, jeśli tylko mam wybór, decyduję się na Szparagi prosto z Pola. W ubiegłym roku miałam okazję być u nich na plantacji i zobaczyć jak rosną, jak się zbiera i jak pakuje te przepyszne warzywa. Zobacz też inne moje przepisy na szparagi.
SKŁADNIKI NA ZIELONE SZPARAGI NA MAŚLE:
- 1/2 kg zielonych szparagów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki płatków drożdżowych (lub tartego parmezanu)
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Osącz. Odłam stwardniałe końcówki.
- Na patelni rozgrzej masło, wyłóż szparagi, oprósz solą.
- Smaż kilka minut, mieszając. Przykryj i chwilę duś na małym ogniu aby szparagi zmiękły.
- Odkryj, posyp płatkami drożdżowymi i dopraw solą. Zwiększ moc palnika i smaż kilka minut, mieszając co jakiś czas.
Jeden komentarz
Ale bym zjadł, mam taką ochotę