Sposób na szybki obiad w niebanalnym wydaniu: kurczak w sezamie podany z makaronem ze smażonymi warzywami. Do zamarynowania kawałków kurczaka użyłam pasty miso, która nadała mięsu niecodzienny posmak.
SKŁADNIKI – KURCZAK W SEZAMIE:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 białko
- 2 łyżki pasty miso
- 3/4 szklanki sezamu
- olej, do smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Kawałki mięsa wymieszać z pastą miso lub po prostu doprawić je sola i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
- Z białka i szczypty soli ubić pianę. Maczać kawałki mięsa w białku i obtaczać w sezamie.
- Smażyć porcjami, do ostatniej można wsypać sezam, który pozostał w miseczce z obtaczania.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Pysznie! Uwielbiam takie dania 🙂