LABRAKS Z GRILLA

Labraks z grilla

Labraks czyli chorwacki brancin jest pyszną, delikatną rybą. Udało mi się zakupić 4 piękne rybki przywiezione właśnie z Chorwacji. Od razu przypomniały mi się wakacje i ten niesamowity smak ryb czy kalmarów – wczesnym rankiem zakupy na targu rybnym, patroszenie nad brzegiem morza, potem czosnek i oliwa. Do dobrej ryby nie potrzeba nic więcej. Rybę podać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Labraks z grilla to też koniecznie jakaś dobra surówka, zobacz moje propozycje.

SKŁADNIKI – LABRAKS Z GRILLA:

  • 4 labraksy
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę należy sprawić, dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na rybach zrobić nacięcia co 2 centymetry.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą.
  3. Marynatą natrzeć ryby również w nacięciach i wewnątrz. Odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Piec na grillu po 5-7 minut z każdej strony. Ja piekłam w piekarniku – funkcja grill, 230 stopni C.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Marcin, świeże rybki kupuję w Makro lub a Selgrosie. W Makro polecam również świeżą (nie wędzoną), ale właśnie świeżą – taką do smażenia makrelę,a w Selgrosie zdarzają się świeże śledzie – można smażyć i podawać takie ciepłe, lub po usmażeniu zamarynować w occie.
    Pozdrawiam
    Laura

Zostaw komentarz