Dwie spore cukinie, które koleżanka pozostawiła mi w spadku wyjeżdżając na urlop czekały i jakoś wyjątkowo nie mogłam na nic się zdecydować. Przeszukując zasoby chorwackiej Coolinariki natrafiłam na ten przepis. Wiedziałam od razu jak skończą te dwie cukinie od Beaty. Masę mięsno-warzywną zrobiłam z podwójnej ilości składników i za jednym razem powstały dwa całkowicie odmienne obiady. Dzisiaj polecam burgery z indyka i cukinii, a już jutro zapraszam na pulpety.
SKŁADNIKI NA BURGERY Z INDYKA I CUKINII:
- 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
- 1/2 kg startej cukinii
- 1 spora cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- tarta bułka ok. 2-3 łyżki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
- Cebulę i czosnek obrać, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść.
- Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać, na koniec masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
- Formować kotlety, spłaszczyć, następnie smażyć lub piec na grillu.
Zrobiłam obie wersje i muszę przyznać, że zaskoczona byłam aż tak dużą różnicą w smaku. Syn uznał, że te smażone burgery były lepsze, mąż stwierdził, że były różne, jednak oba smakowały mu bardzo.
2 komentarze
smacznie wygladaja! na obiad – pycha !
Lubię takie dietetyczne mięsne dania z grilla. Super!