Dzisiaj akcja Cała Polska smaży naleśniki. U mnie już na śniadanie – pełnoziarnisty naleśnik, na mące orkiszowej z dodatkiem świeżych jagód. Pysznie i zdrowo, bo mąką pełnoziarnista nie podnosi poziomu glukozy, tak jak mąka biała, a dodatkowo dostarcza nam sporo błonnika roślinnego. Takie śniadanie z niskim IG to idealna propozycja na rozpoczęcie dnia.
SKŁADNIKI NA PEŁNOZIARNISTY NALEŚNIK Z JAGODAMI:
- 2 białka
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- olej rzepakowy (tylko tyle aby lekko posmarować patelnię)
- garść jagód
- ksylitol (opcjonalnie) do posypania gotowego naleśnika
PRZYGOTOWANIE:
- Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę.
- Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
- Przed samym smażeniem dodać jagody i ponownie delikatnie wymieszać.
- Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik z obu stron.
Zobacz mój profil na FB.
3 komentarze
Jagodowy grubasek, pycha!
naleśnik jak ta lala !! z pysznymi owocami i do tego zdrowy 😉
mniams, nafaszerowany jagódkami <3
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!