Lody są pyszne nie tylko latem.
Więc na odczarowywanie jesieni porcyjka lodów do popołudniowej kawy.
Delikatny smak cappuccino – zapraszam na lody cappuccino.
SKŁADNIKI:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 7,5 dkg drobnego cukru
- 3 łyżki cappuccino w proszku
- Śmietana i jajka powinny być bardzo mocno schłodzone.
- Skorupki jajek sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć na kogel mogel z 4 łyżkami cukru, pod koniec dodać cappuccino i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce pozostały cukier i jeszcze chwilę ubijać – piana powinna być lśniąca.
- Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
- Masę schłodzić w maszynie do lodów – postępować zgodnie z zaleceniem producenta.
Jeden komentarz
mmm… wyglądają smakowicie.